Ugnsbakad fjällröding med dill- och messmörssås
Ingredienser
- 4 personer
- 800 g fjällröding filé eller 1,4 kg hel fjällröding
- salt, vitpeppar, smör ev dill
- Dillsås med messmör
- 2 msksmör
- 1,5 mskvetemjöl
- 1 dlvatten
- 0,5 - 1 buljongtärning
- 4 dlgrädde
- 2 mskmessmör
- finhackad dill
- salt, citronpeppar
Beskrivning
Sätt ugnen på 150 grader. Dra med en kniv över skinnet på fjällrödingen.
Fjällrödingfilé:
Smält lite smör och pensla på fisken. Krydda fisken runt om med salt och vitpeppar. Ugnsbaka i ca 15 minuter eller tills innertemperaturen mäter 50 grader.
Hel fjällröding:
Salta fisken rejält runtom och inuti. Fyll buken med några rejäla klickar smör och hela dillkvistar. Placera fisken på ett stort folieark, vik ihop så öppningen hamnar uppåt och ugnsbaka i ca 25-30 minuter, beroende på fiskens storlek. Kolla om den klar genom att öppna foliet och peta med en gaffel vid ryggfenan som ska släppa lätt.
Dillsås
Smält smör och rör ner mjöl. Häll på vatten och späd med grädde. Smula ner buljong. Låt koka ihop lite och rör ner messmör och ev lite mer buljong. Låt sjuda någon minut och smaka av med salt, citronpeppar och rikligt med dill.
Recept från: http://therese-gottochblandat.blogspot.com