Stekt torsk med rostad tomatsås
Ingredienser
- 4 personer
- 800 gtorskfilé eller koljafilé
- salt, svartpeppar
- Rostad tomatsås
- 500 gtomater
- 25 g cashewnötter
- 1 mskoliv- eller rapsolja
- 1 dlgrönsaksbuljong
- 2vitlöksklyftor
- salt, svartpeppar,
- 4 portionerkvarngryn, quinoa, bulgur, ris
- persilja, finhackad
Beskrivning
En torskrätt med en tomatsås utöver det vanliga. Med rostade tomater och lena cashewnötter som man mixar får du en len sås med mycket smak. Perfekt till en bit välstekt fisk.
I glaset väljer vi ett friskt vin från Italien med en lite örtig och nötig smak som fångar upp smaken i rätten.
Förberedelser & tillagning
1. Sätt ugnen på 150°C. Dela tomaterna på hälften och lägg i en ugnsfast form. Finhacka cashewnötter. Blanda med tomaterna. Ringla över ca 1 msk oliv- eller rapsolja. Ställ in i ugnen ca 25 minuter eller tills tomaterna är mjuka.
2. Häll över i en mixer (eller använd stavmixer) tillsammans med 1 dl grönsaksbuljong. Mixa slätt. Värm upp såsen i en kastrull. Pressa i vitlök och späd med mer buljong om så behövs. Smaka av med salt och peppar.
3. Koka kvarngrynen enligt anvisning på paketet.
4. Skär torskfiléerna i portionsbitar. Stek på medelvärme i hälften olja och hälften smör i ca 2-4 minuter på varje sida. Strö över salt och nymald svartpeppar precis innan servering.
5. Servera den nystekta torsken med grynen och tomatsåsen. Toppa gärna med lite färsk persilja.
Recept från: https://www.vivavinomat.se/recept/