Spansk torsk med chorizo och kikärtor
Ingredienser
- 6 personer
- 1,2 kgtorskrygg, torskfilé, koljarygg eller koljafilé
- 2 msk olivolja
- 250 gchorizo, skuren i tjocka skivor
- 2 röda lökar, finhackade
- 4vitlöksklyftor, finhackade
- 1 påse (0,5 g)saffran
- 3 dlvitt vin, torrt eller halvtorrt
- 4-5 dlpastasås, tex från Barilla
- 4 tsksocker
- 1 tskrökt paprikapulver
- 2 burkar kikärtor (ca 350 g/burk)
- 4 dl vatten
- 1kycklingbuljongtärning
- 1citron, saften
- 4 mskfinhackad persilja
- salt och svartpeppar
Beskrivning
Stek chorizon i olja i en stor, djup stekpanna eller i en kastrull. Lägg sedan korven åt sidan.
Häll i lite mer olja och stek rödlöken i ca 5 minuter, tillsätt sedan vitlöken och stek ytterligare i några minuter.
Tillsätt saffran, vin, buljong, tomatsås, paprikapulver och socker.
Sjud i 10 minuter och tillsätt sedan kikärtor och citronsaft. Sjud i ytterligare 5 minuter.
Smaka av med salt och svartpeppar. Lägg därefter i chorizon och fisken.
Ös såsen över fisken ett par gånger och sjud i ca 5-10 minuter eller tills fisken är helt vi igenom.
Strö över lite hackad persilja. Servera i stekpannan tillsammans med tex. kokt potatis eller ett gott bröd.
Receptet är hämtat ur den isländska mattidningen Gestgjafinn.