Rödspätta med kryddstekt potatis
Ingredienser
- 4 personer
- 800 grödspättafilé
- salt och citronpeppar
- 8 medelstora potatisar
- 100 gsmör, smält
- 2 cmfärsk ingefära, finriven
- 2vitlöksklyftor, pressade
- 2 tskcitronsaft
- salt och svartpeppar
- 4 msk smör
- 2 mskolivolja
- 4 vitlöksklyftor, pressade
- 4 kvistarfärsk timjan eller 0,5 tsk torkad
- 4 kvistarpersilja, finhackad
- 1citron, finrivet skal
Beskrivning
Sätt ugnen på 180°.
Koka potatisen i lättsaltat vatten tills den nästan är klar. Häll av vattnet och skär potatisen i skivor.
Blanda ihop smält smör, riven ingefära, pressad vitlök och citronsaft.
Salta, peppra och ställ åt sidan. Detta smör skall hällas över fisken precis innan servering.
Fisken:
Smält smöret och lägg i vitlök, olivolja och timjan.
Torka av fiskfiléerna, salta och peppra.
Stek sedan fisken någon minut i kryddsmöret, ös med smöret under tiden du steker. Ta upp fisken ur pannan och låt den vila på ett fat.
Stek potatisen i lite smör eller olja, salta, peppra och strö över hackad persilja och citronskal.
Lägg sedan potatisen i en ugnsfast form och lägg fisken över potatisen. Stek i ugnen ca 5 minuter, eller tills fisken är genomstekt. Ta ut formen ur ugnen och häll över det smälta kryddsmöret.
Servera med en god sallad och citronskivor.