Pepparrotsöverbakad lax

Ingredienser

  • 4 personer
  • 800 g laxfilé eller fjällrödingfilé
  • 600 grödbetor, färska
  • 1 knippetimjan
  • 2 mskolivolja
  • flingsalt
  • 3 mskidealmjöl eller vetemjöl
  • 2äggulor
  • 4 mskpepparrot, finriven
  • 1,5 dlströbröd
  • 4 mskpersilja, finhackad
  • 3 msksmör
  • 1 dlturkisk yoghurt
  • 1 dllätt crème fraiche
  • 2 mskdijonsenap
  • 1 tsktimjanshonung eller vanlig honung
  • 0,5citron, finrivet skal
  • flingsalt och svartpeppar

Beskrivning

Blanda ihop yoghurt, crème fraiche, honung, senap och citronskal. Smaka av med salt och peppar och ställ svalt.

 

Sätt ugnen på 175 grader.

 

Skala rödbetorna och skär dem i olikformade men ungefär lika stora bitar, cirka 3 x 3 cm. Använd plasthandskar så slipper ni få missfärgade händer.

Hacka timjan och strö över tillsammans med två nypor flingsalt. Ringla över olivolja. Blanda allt väl i en ugnsform.

Stek rödbetorna i nedre delen av ugnen. Vänd runt dem lite då och då.

 

Rödbetorna tar ca 30-50 minuter.

 

Under tiden: Ta fram tre fat. Blanda salt, peppar och mjöl på det första, äggulor och riven pepparrot på nästa och ströbröd och persilja på den sista. 

 

Vänd den skinnfria sidan på fisken i mjölet sedan i äggblandningen och sist i ströbrödet. Hetta upp lite smör och stek fisken på hög värme med skinnsidan nedåt i ca 3-4 minuter. Ta stekpannan från värmen. 

 

När det återstår ungefär 5 minuter på betorna ska stekpannan med fisken in i ugnen (eller lägg över den i en ugnsfast form).

Höj temperaturen till 200 grader, grill och gratinera fisken högt upp i ugnen tillsammans med betorna tills de är klara och fisken blivit gyllenbrun.

Navigering

Snabbvisning

Stäng

Kategorier