Nigellas örtiga lammstek med ugnsstekt potatis med fetaost och oregano

Ingredienser

  • 1lammstek med ben
  • Örtpasta
  • 1 knippeoregano
  • 2 kvistar rosmarin
  • 4 stora klyftorvitlök
  • 1 tsk flingsalt
  • 5 mskolivolja
  • 1 citronfinrivet skal + 2 msk saft
  • 1 apelsinfinrivet skal + 2 msk saft
  • Ugnsrostad potatis
  • fast potatis, oskalad
  • olivolja, flingsalt, fetaost, färsk oregano

Beskrivning

Örtig lammstek:

Lägg allt till örtpastan i en skål och mixa den slät med en stavmixer.

Lägg lammsteken i en ugnsfast form. Gör små hål i steken med en kniv och skeda över örtpastan. (Pastan är rätt tunn). Massera in pastan i köttet. Låt köttet vila i ca 30 minuter. Häll i kokande vatten i formen, ca 0,5 cm upp. Vätskan kan användas som sky eller som såsbas senare.

Sätt in steken i ugnen på 180 grader i ca 1 timme och 45 minuter. Ta ut köttet och täck det med aluminiumfolie. Låt det vila i 20-30 minuter innan det skärs upp.

Ugnsstekt potatis:

Dela potatisen i mindre bitar, 2×2 cm. Potatisen behöver inte skalas. Lägg bitarna i en ugnsfast form och ringla över olivolja + flingsalt. Blanda väl.

Blanda i rejält med riven vitlök och torkad oregano. Rosta tills potatisen är krispig och guldgul i 220 grader.

Smula över fetaost och rör om så att osten smälter. Smula över lite extra fetaost + färsk oregano.

 

 

Navigering

Snabbvisning

Stäng

Kategorier