Nigellas örtiga lammstek med ugnsstekt potatis med fetaost och oregano
Ingredienser
- 1lammstek med ben
- Örtpasta
- 1 knippeoregano
- 2 kvistar rosmarin
- 4 stora klyftorvitlök
- 1 tsk flingsalt
- 5 mskolivolja
- 1 citronfinrivet skal + 2 msk saft
- 1 apelsinfinrivet skal + 2 msk saft
- Ugnsrostad potatis
- fast potatis, oskalad
- olivolja, flingsalt, vitlök, fetaost, färsk oregano
Beskrivning
Örtig lammstek:
Lägg allt till örtpastan i en skål och mixa den slät med en stavmixer.
Lägg lammsteken i en ugnsfast form. Gör små hål i steken med en kniv och skeda över örtpastan. (Pastan är rätt tunn). Massera in pastan i köttet. Låt köttet vila i ca 30 minuter. Häll i kokande vatten i formen, ca 0,5 cm upp. Vätskan kan användas som sky eller som såsbas senare.
Sätt in steken i ugnen på 180 grader i ca 1 timme och 45 minuter. Ta ut köttet och täck det med aluminiumfolie. Låt det vila i 20-30 minuter innan det skärs upp.
Ugnsstekt potatis:
Dela potatisen i mindre bitar, 2×2 cm. Potatisen behöver inte skalas. Lägg bitarna i en ugnsfast form och ringla över olivolja + flingsalt. Blanda väl.
Blanda i rejält med riven vitlök och torkad oregano. Rosta tills potatisen är krispig och guldgul i 220 grader.
Smula över fetaost och rör om så att osten smälter. Smula över lite extra fetaost + färsk oregano.