Lammytterfilé med grönpepparsås

Ingredienser

  • 4 personer
  • 800 glammytterfilé
  • salt, grovmalen svartpeppar
  • smör, olja
  • Grönpepparsås
  • 2 mskfinhackad schalottenlök
  • 1vitlöksklyfta, finhackad
  • 2 msksmör
  • 2 mskgrönpepparkorn, lätt mortlade
  • 0,25 dlkonjak
  • 1,5 dlvatten
  • 0,5 mskkalvfond
  • 0,75 dlgrädde
  • 1 tskdijonsenap
  • maizenamjöl
  • salt

Beskrivning

Lammytterfilé:

Sätt ugnen på 175 grader.

Låt lammköttet stå framme en stund före tillagning. Krydda det sedan med salt och svartpeppar.

Bryn köttet runtom i en het stekpanna i hälften smör och hälften matolja. Börja med ”fettsidan”.

Lägg köttet i en ugnsfast form och ställ in i ugnen.

Ugnsstek i ca 15 minuter eller tills innertemperaturen är 64 grader (köttet får gärna vara lite lätt rosa i mitten).

Grönpepparsås:

Bryn löken i smör tills den är mjuk och glänsande.

Lägg i grönpepparkornen och stek ytterligare en minut.

Nu kan det vara en bra idé att samla alla matgästerna runt spisen för här skall det flamberas:

Häll försiktigt i konjaken och tänd eld på den. (Det brinner ca 10 sekunder och slocknar sedan av sig själv).

Häll därefter i vatten, kalvfond, grädde och senap. Låt sjuda några minuter.

Smaka av med salt. Rör ute lite Maizenamjöl med vatten och red såsen.

 

Tid

30 minuter

Navigering

Snabbvisning

Stäng

Kategorier