Lammytterfilé med grönpepparsås
Ingredienser
- 4 personer
- 800 glammytterfilé
- salt, grovmalen svartpeppar
- smör, olja
- Grönpepparsås
- 2 mskfinhackad schalottenlök
- 1vitlöksklyfta, finhackad
- 2 msksmör
- 2 mskgrönpepparkorn, lätt mortlade
- 0,25 dlkonjak
- 1,5 dlvatten
- 0,5 mskkalvfond
- 0,75 dlgrädde
- 1 tskdijonsenap
- maizenamjöl
- salt
Beskrivning
Lammytterfilé:
Sätt ugnen på 175 grader.
Låt lammköttet stå framme en stund före tillagning. Krydda det sedan med salt och svartpeppar.
Bryn köttet runtom i en het stekpanna i hälften smör och hälften matolja. Börja med ”fettsidan”.
Lägg köttet i en ugnsfast form och ställ in i ugnen.
Ugnsstek i ca 15 minuter eller tills innertemperaturen är 64 grader (köttet får gärna vara lite lätt rosa i mitten).
Grönpepparsås:
Bryn löken i smör tills den är mjuk och glänsande.
Lägg i grönpepparkornen och stek ytterligare en minut.
Nu kan det vara en bra idé att samla alla matgästerna runt spisen för här skall det flamberas:
Häll försiktigt i konjaken och tänd eld på den. (Det brinner ca 10 sekunder och slocknar sedan av sig själv).
Häll därefter i vatten, kalvfond, grädde och senap. Låt sjuda några minuter.
Smaka av med salt. Rör ute lite Maizenamjöl med vatten och red såsen.
Tid
30 minuter