Lammgryta med apelsin- och grönpepparsås
Ingredienser
- 4 portioner
- 800 glammgrytbitar
- salt, svartpeppar
- matolja
- 2 mskfärsk rosmarin, hackad
- eller 1 tsk torkad rosmarin
- Apelsin- och grönpepparsås
- 1apelsin, finrivet skal och saft
- 1 msktorkade grönpepparkorn
- 0,5 dloutspädd apelsinjuice
- 1,5 dlköttspad
- 1,5 mskmörk kalvfond
- eller 1 köttbuljongtärning
- 2,5 dlgrädde
- 1 tsk honung
- ev. några dropparsåsfärg
- maizenamjöl
- salt, svartpeppar
Beskrivning
Lägg fram köttet så att det håller rumstemperatur vid tillagning.
Krydda köttet ordentligt med salt och svartpeppar och bryn köttet i olja i en het stekpanna.
Lägg köttet i en kastrull och häll på vatten så att det precis täcker. Lägg i en köttbuljongtärning, salt, rosmarin och 5 st hela svartpepparkorn.
Koka köttet på svag värme i ca 1 timme eller tills det är riktigt mört och delar sig lätt.
Tvätta apelsinen väl, finriv skalet och lägg det i en kastrull (tänk på att grytbitarna ska få plats i kastrullen senare) och pressa i apelsinsaften.
Tillsätt resten av ingredienserna till såsen, förutom maizenamjölet, och koka på svag värme i 10 minuter. Red av med maizenamjöl och krydda med salt och peppar.
Ta upp köttet och lägg det i såsen och sjud i 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Servera med exempelvis ugnsstekta potatisklyftor, kokt broccoli och garnera med hela apelsinklyftor. Couscous är även gott till.
Tid
1,5 timme