Lammfärspizza med grillad paprika, oliver och mozzarella

Ingredienser

  • 4 personer
  • Pizzadeg
  • 15 gfärsk jäst
  • 3 dlfingervarmt vatten
  • 2 tskströsocker
  • 1 tskflingsalt
  • 2 mskolivolja
  • 6,5 - 7 dlvetemjöl special
  • Tomatsås
  • 2schalottenlökar
  • 2vitlöksklyftor
  • 1 mskolivolja
  • 1 burkkrossade tomater
  • 1 mskhonung
  • eller en gnuttasocker
  • 1 mskbalsamvinäger
  • 1 tsktorkad basilika
  • salt, svartpeppar
  • Fyllning
  • 400 g lammfärs
  • smör eller olja till stekning
  • 1 tskpaprikapulver
  • salt, svartpeppar
  • 1 burk, ca 250 ggrillad paprika
  • 1 litenrödlök
  • 2 dlsvarta oliver
  • 2 paket mozzarella
  • 1 citron, rivet skal
  • grovt riven pecorino eller parmesan

Beskrivning

Pizzadeg

Smula jästen i en bunke och lös upp den i vattnet. Tillsätt socker, flingsalt och olivolja.

Tillsätt mjölet, lite i taget, och knåda degen i maskin i cirka 10 minuter tills den är elastisk.

Strö över lite vetemjöl och jäs degen under bakduk till dubbel storlek, det tar ungefär 45 minuter.

Förbered fyllningen under tiden.

Tomatsås

Finhacka schalottenlök och vitlök.

Värm olivoljan i en kastrull och fräs lök och vitlök lätt.

Tillsätt tomater, honung, balsamvinäger och basilika. Salta och peppra.

Låt puttra på svag värme i 20–30 minuter och smaka av. Låt svalna.

Fyllning

Fräs lammfärsen i lite smör, krydda med paprikapulver, salt och peppar.

Sätt ugnen på 250 grader. Dela degen i fyra bitar eller kavla ut hela tunt på mjölat bakbord. Lyft över på en plåt med bakplåtspapper.

Tips: istället för vetemjöl: använd rikligt med olivolja och tryck ut degen direkt på en plåt med bakplåtspapper.

Bred på ett tunt lager med tomatsås. Strö över färsen. Strimla paprikan och rödlöken och lägg på. Toppa med oliver och skivad mozzarella. Grädda pizzan mitt i ugnen i ca 15 minuter.

Strö på rivet citronskal och hyvlad pecorino / parmesan vid servering. Ringla gärna över lite god olivolja smaksatt med tex. hackad vitlök, chili eller rosmarin.

Tid

1,5 timme

Navigering

Snabbvisning

Stäng

Kategorier