Koljarygg med sötpotatispuré

Ingredienser

  • 4 personer
  • 800 gkoljarygg eller torskrygg
  • 2 mskolivolja
  • 1 nypaflingsalt
  • 100 gsmör
  • Beurre blanc
  • 4schalottenlökar, finhackade
  • 2 dlvitt vin, halvtorrt eller torrt
  • 4 mskvitvinsvinäger
  • 6 stjälkarpersilja
  • 7vitpepparkorn
  • 4 mskvispgrädde
  • 200 gsmör, rumstempererat
  • salt och svartpeppar
  • Sötpotatispuré
  • 2stora sötpotatisar
  • 3 dl grädde
  • salt och svartpeppar
  • 175 gfärsk bladspenat
  • 50 gsmör
  • 12delikatesspotatisar

Beskrivning

Burre blanc

Hacka schalottenlöken fint. Lägg alla ingredienser utom grädden och smöret i en kastrull. Koka upp och reducera tills några matskedar vätska återstår.

Sila av vätskan, skölj ur kastrullen och häll tillbaka vätskan. Häll i grädden, koka upp. Ta kastrullen från plattan, rör ned smöret klickvis under vispning. Smaka av med salt och peppar.

Sötpotatispuré

Skala sötpotatisen och skär den i mindre, lika stora delar och lägg dem i en kastrull.

Häll grädde över bitarna tills de är täcka och koka sötpotatisen mjuk.

Sila av grädden och spara den.

Kör potatisen med stavmixer till slät purékonsistens, späd med kokgrädden vid behov. Smaka av med salt och peppar.

Smörstekt koljarygg

Skär fisken i portionsbitar och smörj in fiskbitarna med olivolja.

Värm en torr teflonstekpanna och lägg i flingsaltet och fisken. Låt steka tills undersidan fått en gyllene stekyta. Vänd fiskbitarna, lägg i smöret. Ös fisken konstant med det brynta smöret tills fisken uppnått önskad stekgrad, ca 4 -5 min.

Skölj bladspenaten och smält smöret. Vänd runt bladspenaten i det smälta smöret precis innan servering.

Koka potatisen i saltat vatten. Lägg upp beurre blanc på tallrikar och lägg den smörstekta fisken och några potatisar på såsen.

Spritsa en boll av sötpotatispuré bredvid och lägg upp en liten hög av spenat.

Navigering

Snabbvisning

Stäng

Kategorier