Grillad koljarygg med rotfruktsgratäng och äppelkompott

Ingredienser

  • 4 personer
  • Rotfruktsgratäng
  • 6 morötter, ca 300 g
  • 350 grotselleri
  • 200 gfetaost
  • 2ägg
  • 4 dlvispgrädde
  • 2vitlöksklyftor, pressade
  • salt, svartpeppar och torkad oregano
  • Äppelkompott
  • 3röda äpplen, tex Red Delicious
  • 3 dlvatten
  • 0,5 dlströsocker
  • 10 bladcitronmeliss eller grapemynta
  • 1 dlrött vin
  • salt och chilipulver
  • Fisk
  • 800 gkoljarygg
  • 3 mskfärsk rosmarin, finhackad
  • 3 mskflytande smör
  • 1 tskliquid smoke
  • 1 mskbalsamico
  • 2vitlöksklyftor, pressade
  • salt, svartpeppar, chilipulver
  • Honungsglazerad sparris
  • 1 knippegrön sparris
  • 2 msk flytande honung
  • salt
  • Till servering: crème fraiche

Beskrivning

Börja med rotfruktsgratängen

Skala och tunnskiva morötter och rotselleri.

Lägg ut ett bakplåtspapper i botten av en springform om ca 25 cm i diameter och kläm fast det. Klipp bort det överflödiga pappret runt om.

Varva rotselleriskivor, morötter och smulad fetaost i formen.

Vispa ihop ägg, grädde, pressad vitlök och kryddor. Slå stanningen över och platta till det hela.

Grädda i 60 minuter i 200°.

Äppelkompott

Kärna ur och tärna äpplena.

Koka upp en kastrull med vatten och socker och ha ner äpplen och strimlad citronmeliss.

Låt puttra utan lock till vätskan nästan försvunnit helt (ca 30 minuter).

Rör ner vinet och låt det puttra ytterligare ihop några minuter. Låt svalna.

Koljarygg

Hacka rosmarinen och blanda ihop med flytande smör, liquid smoke, balsamico, pressad vitlök och kryddor.

Rada upp fisken i en form och pensla ovansidan med smaksättningen.

Honungsglazerad sparris

Pensla sparrisen med flytande honung och en nypa salt.

Grillning

Grilla fisken och sparrisen. (Fisken bör grillas i ett halster då den skivar sig och lätt går sönder när den börjar bli färdiggrillad. Det går dock att grilla direkt på gallret om man kan tänka sig att den faller lite isär.)

Pensla fisken runt om med smörblandningen.

Servera med en bit rotsaksgratäng, naturell crème fraiche och äppelkompott.

Navigering

Snabbvisning

Stäng

Kategorier