Cornflakes friterad kolja med limemajonäs och mangosallad
Ingredienser
- 4 portioner
- 600 g koljafilé, koljarygg eller långarygg
- 2 ägg
- 2 dlvetemjöl
- 2 msksalt
- 1 litercornflakes
- kryddor av olika slag:cayennepeppar, chilipulver, spiskummin, svartpeppar, torkad koriander,
- frityrolja
- Picklad gurka
- 0,5gurka
- 0,5 dlvitvinsvinäger
- 1lime, saften
- 1 dlsocker
- 1 mskhonung
- 2 dlvatten
- Fruktig sallad
- 1mogen mango
- 6 stjälkar salladslök
- 5plommontomater
- 10 gulakörsbärstomater
- 1 lime, saften
- 2 mskolivolja
- salt efter behag
- Limemajonäs
- 2 dlmajonäs
- 1lime, saft och finrivet skal
- 0,5 tskflytande honung
- Till servering
- romansallad eller hjärtsallad
Beskrivning
Detta recept är hämtat från ”Sveriges Mästerkock” och modifierat lite efter eget tycke och smak (egentligen ska det vara kyckling men vi tycker det blir godare med fisk!). Det är viktigt att krydda mjölet riktigt ordentligt!
Picklad gurka:
Detta steg går att förbereda en eller flera dagar före. Blanda alla ingredienser förutom gurkan, värm försiktigt i en kastrull tills sockret löst upp sig. Låt kallna. Medan vätskan kallnar: skär gurkan på mitten (på längden), skrapa ur kärnorna med en tesked så att de två halvorna blir som två ”båtar”. Ta en potatisskalare och ”skala av” remsor av gurka. Lägg gurkan i lagen och försäkra dig om att allt är täckt av vätskan. Låt stå i ett par timmar.
Mangosallad:
Detta steg kan du förbereda samma dag. Strimla salladslöken fint, skär tomaterna i centimeterstora bitar och gör samma sak med mangon. Blanda ihop allt i en skål med den pressade limen, olivoljan och salt efter smak.
Friterad fisk:
Krossa cornflakesen. (Lägg i plastpåse och använd tex en kavel till att krossa flingorna). Skär fisken i mindre bitar, ca 4 cm. Ta fram 3 tallrikar, varav en djup. Lägg vetemjölet med salt och rikligt med kryddor (ta lite mer än du hade tänkt!) iblandat i den första. Äggen – uppvispade, i den andra och de krossade cornflakesen i den tredje. Värm oljan till 140 grader, kontrollera med en digital termometer. Det går bra i fritös, men även i stekpanna. Fritera bitarna (inte för många åt gången – då svalnar oljan!) två minuter på första sidan och en minut på andra sidan. De behöver vändas för att de ska bli jämt friterade och få en fin gyllenbrun färg. När de känns stela är de klara. Lägg på ett fat med hushållspapper.
Presentation:
Plocka isär salladshuvudet i separata blad. Om du vill att de ska vara extra krispiga kan de med fördel ligga i ett vattenbad med is i en minut eller två. Torka av bladet, lägg lite picklad gurka i botten, fyll på med den fruktiga salladen och klicka dit lite majonäs. Lägg på den varma fisken och servera! Ni kan också ställa fram alla saker på bordet och så får man plocka ihop sitt eget. Det är lite roligare så!