Fjällröding med kantareller och brynt sesamsmör

Ingredienser

  • 4 personer
  • 800 g fjällröding, med skinn
  • salt, vitpeppar
  • smält smör
  • Mos
  • 900 gmjöliga potatisar (King Edward)
  • 2,5 dlmjölk
  • 75 gsmör
  • 0,5 krmriven muskotnöt
  • salt, svartpeppar
  • Brynt sesamsmör
  • 150 gsmör
  • 3 salladslökar, tunt skivade
  • 1 klyftavitlök, riven
  • 1 mskrostade sesamfrön
  • 1 msksesamolja
  • 1 mskjapansk soja
  • Kantareller
  • 1 literfärska kantareller
  • 2 klyftorvitlök, tunt skivade
  • 125 gsockerärtor, delade på diagonalen
  • 1 knippedill
  • 1 citron, i klyftor
  • sesamfrön, rostade
  • olja att steka i

Beskrivning

  1. Börja med att göra mos. Skala och koka potatisen mjuk, ca 20 minuter. Häll av vattnet och låt ånga av ordentligt. Häll på mjölk på potatisen och låt börja puttra.
  2. Tryck till potatisen med en avstängd elvisp, sätt sedan på vispen och vispa till ett fluffigt mos. Rör till sist ner smöret och smaka av med riven muskotnöt, salt och peppar.
  3. Dra med en kniv över skinnet på fjällrödingen. Pensla rödingen med lite smält smör, salta och peppra. Baka i 125 grader ugn i ca 15 minuter.
  4. Bryn smöret till såsen tills det doftar kola. Dra av från värmen och lägg i tunt skivad salladslök, 1 riven vitlöksklyfta, rostade sesamfrön, sesamolja och soja. Rör om och ställ åt sidan.
  5. Hetta upp en stekpanna tills den ryker. Häll i lite olja och lägg i kantareller, låt brynas lätt. Lägg i vitlöksskivor och låt ge smak till svampen, vänd runt.
  6. Lägg i sockerärtor och låt fräsa med i någon minut. Salta och peppra, dra av från värmen.
  7. Servera rödingen med det fluffiga moset, det brynta sesamsmöret och kantareller samt sockerärtor.
  8. Toppa med små dillkvistar, sesamfrön och citron som var och en får pressa över sin tallrik.

Recept från Köket.se av Jennie Walldén

Navigering

Snabbvisning

Stäng

Kategorier