Fiskmedaljer med vitvinsås och dillmarinerad sparris
Ingredienser
- 4 personer
- 800 g bergtungafilé eller fiskmedaljer
- salt och citronpeppar
- smör
- Dillmarinerad sparris
- 250 ggrön sparris
- 1vitlöksklyfta
- 0,5citron, saften
- 0,5 dlolivolja
- 2 mskdill, finhackad
- 2 krmsalt
- 1 krmvitpeppar
- 1/2 dlmandelspån
- Vitvinssås
- 3schalottenlökar
- 1,5 dlvitt vin, halvtorrt eller torrt
- 1 tskströsocker
- 3 dlvispgrädde
- 3 krmsalt
- 2 krmvitpeppar
- 2 dlvästerbottenost
Beskrivning
Börja med sparrisen för den behöver marineras i minst en timme.
Sparris:
Skär sparrisen i mindre bitar och koka dem nätt och jämt mjuka i lättsaltat vatten, ca 5 minuter. Kyl i iskallt vatten.
Finhacka vitlöken. Blanda den i en skål med pressad citron, olja, dill, salt och peppar.
Lägg i sparrisbitarna och låt marinera i cirka 1 timme.
Rosta mandeln gyllenbrun i en stekpanna. Garnera sparrisen med mandel när den ska serveras.
Sätt ugnen på 225 grader.
Sås
Finhacka löken och fräs den i en kastrull med lite smör, men utan att den får färg.
Tillsätt vin och socker. Koka tills hälften av vinet avdunstat.
Häll i grädden och låt sjuda till simmig konsistens, cirka 10 minuter. Smaksätt med salt och peppar.
Dela fiskfiléerna på längden. Salta och peppra. Rulla ihop och lägg dem i en välsmord ugnsform.
Använder ni fiskmedaljer: krydda väl och ställ i en ugnsfast form.
Slå på vitvinssåsen och strö över osten.
Gratinera i ugn i cirka 15 minuter.
Servera med tex kokt potatis eller pressad potatis.