Fiskgratäng med dillsås och duchessepotatis

Ingredienser

  • 6 portioner
  • 600 gtorskfilé, koljafilé, långarygg eller sejfilé
  • 6 dlvatten
  • 1 mskcitronsaft
  • Duchessepotatis
  • 800 gpotatis, helst mjölig sort
  • 2 dl mjölk
  • 50 g smör
  • 2äggulor
  • 1 tsksalt
  • 1 krmriven muskotnöt (kan uteslutas)
  • Dillsås
  • 3 dlgrädde
  • 2 dlfiskspad från den kokta fisken
  • 3 mskmjöl
  • 1fiskbuljongtärning
  • 2 mskdill, finhackad
  • citronsaft efter smak
  • 150 gskalade räkor

Beskrivning

Smarrig fiskgratäng från Zeinas Kitchen!

Duchessepotatis

Skala potatisarna, skär i stora bitar och koka dem mjuka (koka inte sönder dem). Sila av och pressa fint i en potatispress. Värm mjölken ljummen, ha i smöret (smöret behöver inte smälta bara den mjuknar). Häll mjölken, äggen, salt, muskonöt över potatisen och vispa moset fluffigt med en elvisp eller för hand. Smaka av och krydda eventuellt mer.

Fisk

Lägg fisken i vatten med citron och koka upp, skumma av och låt sjuda i 3 min. Ta upp med hålslev och spara 2 dl av vattnet som fisken kokats i.

 

Dillsås

Lägg grädde, fiskspad, buljongtärning, mjöl i en kastrull och koka upp under omrörning. Låt sjuda i 3-4 min tills såsen tjocknar, bränn inte såsen i botten av kastrullen, rör om. Vänd i dill, citron och låt såsen sjuda 1 min till. Smaka av och tillsätt eventuellt mer citron eller salt, ställ såsen åt sidan.

Värm ugnen till 200°. Spritsa eller klicka runt moset i en mellanstor ungsform, lämna en “grop” i mitten till fisken. Lägg fisken i mitten och häll över såsen. Toppa med räkorna. Grädda mitt i ugnen i ca 10-15 min. Servera med rivna morötter eller ärtor och en citronklyfta.

 

Navigering

Snabbvisning

Stäng

Kategorier