Fish and chips
Ingredienser
- 4 personer
- 800 gkoljafilé, koljarygg, torskfilé eller torskrygg
- salt och (citron) peppar
- 4 dlvetemjöl
- 1 tsksalt
- 3 dliskall öl
- 1 literneutral matolja till fritering, tex solrosolja
- Tartarsås
- 2 dlmajonäs
- 1 dlgräddfil
- 2 tskvitvinsvinäger
- 4 mskbostongurka
- 2 tskljus senap
- 2 tskpressad citronsaft
- 2 mskgul lök, finhackad
- 2 tskkapris
- 2 tsk persilja, finhackad
- 2 tskdill, finhackad
- 1 tsk socker
- 2 krmcayennepeppar
- 1 tsk salt
Beskrivning
Fish and chips – så här gör du:
Dela fisken i portionsbitar och krydda med salt och peppar.
Blanda mjöl och salt i en skål.
Häll i ölet lite i taget och vispa till en tjock, krämig smet.
Hetta upp oljan i en kastrull. Testa att oljan har lagom temperatur genom att lägga i en brödbit. När den blir gyllenbrun inom 2-3 minuter är det lagom varmt.
Vänd fisken i frityrsmeten och fritera i omgångar, i ca 3-5 minuter. Låt rinna av på hushållspapper.
Servera med pommes frites och tartarsås.
Tartarsås
Blanda ihop alla ingredienser och smaka av.
Låt gärna såsen stå och gotta sig i kylen ett tag innan servering.