Confiterad lax

Ingredienser

  • 4 middagsportioner eller 8 bufféportioner
  • 800 glaxfilé
  • 1 tsksalt
  • 250 gArla klarifierat smör eller 200 g smör
  • Picklad gurka
  • 1gurka
  • 0,5 dlättiksprit, 12%
  • 2 msksocker
  • 1 tsksalt
  • 1 röd chili
  • 2 dlsesamfrö
  • ev. färsk mynt

Beskrivning

I receptet, hämtat från Arla, används klarifierat smör som går att köpa på burk.

Man kan göra eget vilket är mycket enkelt: man smälter smör och låter det sjuda på svag värme i ca 10 – 15 min. Rör inte i kastrullen men ta bort skummet regelbundet.

Sätt ugnen på 100°.

Skär bort skinnet på laxen och dela i 12 jämnstora bitar.

Lägg bitarna i en ugnssäker form och salta. Klicka smöret över laxen.

Om man gör eget smör häller man över det flytande smöret. Täck med plastfolie.

Tillaga i mitten av ugnen ca 25 – 30 min tills laxen har en innertemperatur på ca 50°.

Vispa ihop ättiksprit, socker och salt i en bunke.

Skala och kärna ur gurkan. Tärna den i små bitar och lägg i lagen.

Dela och kärna ur chilin. Finhacka den och tillsätt till gurkan. Låt stå ca 15 min innan servering.

Ta upp laxen, vänd den i sesamfrön och lägg på ett fat.

Toppa med picklad gurka och garnera ev. med mynta

Navigering

Snabbvisning

Stäng

Kategorier