Confiterad lax
Ingredienser
- 4 middagsportioner eller 8 bufféportioner
- 800 glaxfilé
- 1 tsksalt
- 250 gArla klarifierat smör eller 200 g smör
- Picklad gurka
- 1gurka
- 0,5 dlättiksprit, 12%
- 2 msksocker
- 1 tsksalt
- 1 röd chili
- 2 dlsesamfrö
- ev. färsk mynt
Beskrivning
I receptet, hämtat från Arla, används klarifierat smör som går att köpa på burk.
Man kan göra eget vilket är mycket enkelt: man smälter smör och låter det sjuda på svag värme i ca 10 – 15 min. Rör inte i kastrullen men ta bort skummet regelbundet.
Sätt ugnen på 100°.
Skär bort skinnet på laxen och dela i 12 jämnstora bitar.
Lägg bitarna i en ugnssäker form och salta. Klicka smöret över laxen.
Om man gör eget smör häller man över det flytande smöret. Täck med plastfolie.
Tillaga i mitten av ugnen ca 25 – 30 min tills laxen har en innertemperatur på ca 50°.
Vispa ihop ättiksprit, socker och salt i en bunke.
Skala och kärna ur gurkan. Tärna den i små bitar och lägg i lagen.
Dela och kärna ur chilin. Finhacka den och tillsätt till gurkan. Låt stå ca 15 min innan servering.
Ta upp laxen, vänd den i sesamfrön och lägg på ett fat.
Toppa med picklad gurka och garnera ev. med mynta