Bergtunga med vitvinssås och ärtpuré

Ingredienser

  • 4 portioner
  • 800 gbergtungafilé med skinn
  • salt, citronpeppar
  • smör / olja att steka i
  • Vitvinssås:
  • 2 schalottenlökar, finhackade
  • 4 champinjoner, skurna i mindre bitar
  • 2 msksmör till stekning
  • 2 dlvitt vin, torrt eller halvtorrt
  • 0,25vitvinsvinäger
  • 3 kvistar färsk timjan
  • 2,5 dlvatten
  • 1 msk fiskfond, koncentrerad
  • eller
  • 0,5 stfiskbuljontärning
  • 5 dlvispgrädde
  • 0,25 citron, saften
  • en nypacayennepeppar
  • 3 msk smör, att vispa i på slutet
  • salt
  • Ärtpuré:
  • 400 g frysta gröna ärtor
  • 2 msk créme fraiche
  • 1 litenvitlöksklyfta, pressad
  • salt, svartpeppar

Beskrivning

Börja med såsen. Den tar ca 1 timme att koka ihop.

Vitvinssås:

Fräs  lök och champinjoner i lite smör utan att det tar färg.

Tillsätt vitt vin, vinäger och timjan. Låt koka ihop några minuter.

Häll på vatten, fiskfond ( eller smula ner fiskbuljongtärning) och grädde och låt småkoka ihop till hälften, vilket tar ca 45 – 60 minuter.

Sila såsen genom en finmaskig sil. Pressa inte för mycket då kan smaken av svampen ta över.

Smaka av med salt, citronsaft och lite cayennepeppar.

Vispa i resten av smöret och servera genast.

(Recept från: Markus Aujalay)

 

Ärtpuré:

Koka upp vatten och lägg i ärtorna. Dra av kastrullen från värmen och låt stå i 2 minuter.

Spola av ärtorna i kallt vatten.

Mixa ärtorna med tex. en stavmixer och tillsätt créme fraiche, vitlök och salt.

 

Bergtunga:

Torka filéerna och krydda med salt och citronpeppar. Stek i hälften smör och hälften olja. Börja med köttsidan, ca 1 minut.

Vänd och stek skinnsidan, ca 2 minuter.

 

Servera med pressad potatis eller duchessepotatis.

Tid

1,5 timme

Navigering

Snabbvisning

Stäng

Kategorier