Bergtunga med friterad kapris och rotsellerikräm
Ingredienser
- 4 personer
- Fisk
- 800 gbergtungafilé eller rödtungafilé
- 1 tsksalt
- 75 gsmält smör
- Potatisplätt
- 500 gmjölig potatis
- 1 msksmör
- 0,5 dlmjölk
- 1,5 mskdill, finhackad
- 2ägg, vispade
- 1 dlvetemjöl
- 1,5 tsksalt
- 1 krmvitpeppar
- Salviasmör
- 100 gsmör
- 1 krukafärsk salvia
- Friterad kapris
- 5 mskkapris
- 2 dlneutral matolja tex rapsolja
- Rotsellerikräm
- 500 grotselleri
- 1 dlcrème fraiche
- 2 krmsalt
- 1-3 mskpepparrot, finriven (beroende på styrka)
Beskrivning
Fisk
Sätt ugnen på 100°.
Lägg fisken i en ugnsfast form och salta.
Häll över det smälta smöret. Ställ in fisken i ugnen i ca 20 min.
Potatisplättar
Skala potatisen och koka den i saltat vatten tills den är mjuk, häll sen av vattnet och ånga av potatisen.
Pressa eller mosa potatisen och rör i smör, mjölk och hackad dill.
Låt potatisen svalna något och forma sen till runda plättar som sedan får stå kallt tills de skall stekas.
Rotsellerikräm
Skala och skär rotsellerin i bitar. Koka bitarna i lättsaltat vatten tills de är helt mjuka.
Häll av vattnet och mixa selleri med crème fraiche och salt.
Finriv pepparroten precis innan den skall användas och rör ner den i krämen.
Salviasmör
Smält smöret och lägg i salvian. Låt smöret bubbla försiktigt i ett par minuter och låt det sen stå och dra i ytterligare ca 20 minuter.
Friterad kapris
Värm oljan till 180°.
Sila kaprisen och torka den på lite hushållspapper.
Fritera försiktigt kaprisen tills den öppnas och känns krispig.
Ta upp den och spara oljan till att steka potatisplättarna i.
Potatisplättar (fortsättning)
Vänd först potatisplättarna i det vispade ägget, och sen i vetemjölet blandat med salt och peppar.
Stek potatisplättarna i kaprisoljan och var försiktig så att de inte bränns.
Ta ut fisken när den är klar, dvs när den är helt vit igenom. Häll över lite av salviasmöret.
Servera med potatisplätt, rotselleripuré, kapris och salviasmör.