Bergtunga med rostad palsternacka och jordärtskockssås
Ingredienser
- 4 personer
- 800 gbergtungafilé eller rödtungafilé
- salt och (citron) peppar
- Rostad palsternacka
- 8 - 10palsternackor, beroende på storlek
- 4 mskolivolja
- salt och svartpeppar
- Sås
- 200 gjordärtskockor
- 2schalottenlökar, finhackade
- 8kryddpepparkorn
- 5ansjovisfiléer, hackade
- 1 msksmör
- 2,5 dlfiskbuljong eller 2,5 dl vatten + 1 fiskbuljongtärning
- 2,5 dlgrädde
- salt och svartpeppar
Beskrivning
Sätt ugnen på 220°.
Sås
Skala jordärtskockorna och tärna dem.
Fräs jordärtskockor, schalottenlök, kryddpeppar och ansjovis i smör i en kastrull.
Häll på fiskbuljong och grädde och koka tills hälften återstår.
Mixa såsen och smaka av med salt och peppar. Häll ev. i lite ansjovisspad för mer smak.
Palsternacka: Skala och klyfta palsternackan.
Blanda med olivolja, salt och peppar. Lägg på en plåt och ställ in i ugnen ca 20 – 30 minuter eller tills de är mjuka.
Fisk: Krydda fisken och stek den i hälften smör och hälften olja ca 2 minuter på varje sida. (Börja med den köttsidan, dvs där skinnet ej ha varit). Var noga med att inte ha för varm stekpanna!
Lägg palsternackan i botten på (varma) tallrikar. Lägg fisken ovanpå och häll såsen runt om.
Garnera med dillkvistar och basilika.