Ahlbergs soppa

Ingredienser

  • 4 personer
  • 600 gtorskfilé, koljafilé, havskattfilé, långarygg eller marulk i 2x2 cm bitar
  • 0,5purjolök
  • 1gul lök
  • 1liten fänkål
  • 2morötter
  • 0,5liten rotselleri
  • 0,5 knippepersilja
  • 0,5 knippedill
  • 1 burkhela, konserverade tomater. Sila bort saften
  • 3 dlvitt vin, torrt eller halvtorrt
  • 5 dlvatten
  • 1fiskbuljongtärning
  • 4krossade enbär (kan uteslutas)
  • 1 tsk timjan
  • 1lagerblad
  • 3 dlgrädde
  • 1 påse (0,5 g)saffran
  • 2vitlöksklyftor, pressade
  • 2-3 msk Pernod (kan uteslutas)
  • salt och svartpeppar

Beskrivning

Strimla grönsakerna (ej vitlöken) och fräs dem i en kastrull. De får ej ta färg.
Tillsätt de hela konserverade tomaterna, men hälla av tomatsaften. Låt tomaterna fräsa med någon minut.
Tillsätt vin, vatten, fiskbuljongtärning, enbär, timjan och lagerblad. Låt alltsammans sjuda tills grönsakerna är halvklara.
Tillsätt grädde och saffran, pressa i vitlöken samt tillsätt en skvätt Pernod efter smak. Låt koka upp och smaka av med salt och peppar.
Lägg i fisken och dra av kastrullen från plattan. Låt stå tills fisken är klar, dvs. när den är helt vit igenom.

Strö över lite persilja och dill.

Navigering

Snabbvisning

Stäng

Kategorier