Fiskgrillspett med havskatt, kall örtsås och potatissallad

Ingredienser

  • 4 personer
  • 600 ghavskattfilé eller långarygg + laxfilé
  • salt, svartpeppar
  • 1 dl god olivolja
  • 1 knipperosmarin
  • 1 askkörsbärstomater
  • 2citroner
  • Kall örtsås:
  • 2 dlcrème fraiche
  • 2 mskmajonäs
  • 3 mskhackad gräslök
  • 1 mskhackad persilja
  • 1 tskhackad dill
  • 0,5 tskcitronsaft
  • lite rivet skal från en tvättad ekologisk citron
  • 4 droppartabasco
  • eller 1 knivsuddcayennepeppar
  • salt och nymalen svartpeppar
  • Färskpotatissallad med valnötter och soltorkade tomater
  • 700 gkall, kokt färskpotatis eller delikatesspotatis
  • 3 stsoltorkade tomater i olja, skurna i strimlor
  • 0,75 dlgod olivolja
  • 1,5 mskbalsamvinäger, gärna ljus
  • 0,75 tskdijonsenap
  • 2 krmnymalen svartpeppar
  • 0,75 tsk salt
  • 0,5 liten påseruccola
  • 65 gvalnötter, grovhackade
  • eller två nävarkrossade nachochips
  • 35 gparmesanost

Beskrivning

Så enkelt och sååå gott! Grillad havskatt med smak av rosmarin och citron. Servera med en kall örtsås och en god färskpotatissallad med valnötter och soltorkade tomater. Allt (förutom själva grillningen) går att göra i förväg.

Om ni använder trägrillspett så lägg dem i blöt några timmar före grillning. Man kan även använda rosmarinstjälkarna som grillspett. Låt de översta rosmarinbladen vara kvar på stjälken.

Skär havskatten i bitar, ca 5 x 5 cm. Krydda med salt och svartpeppar. Skölj citronen och skär den i tjocka skivor, ca 2 cm.

Trä upp tomat, fisk och citron på grillspetten.

Blanda olivolja med finhackad rosmarin och pensla på fisken och grönsakerna. Låt stå i några timmar i kylskåp.

Grilla direkt på gallret. Vänd försiktigt. Servera med en kall örtsås eller en god pesto.

Kall örtsås:

Blanda alla ingredienser och låt stå kallt ett tag före servering. (Såsrecept från tidningen Elle och kocken Catarina König)

Färskpotatissallad:

Lägg potatisen i en skål tillsammans med tomaterna (dela ev. stora potatisar). Blanda olivolja, balsamvinäger, dijonsenap, salt och peppar i en skål och häll över potatissalladen.

Blanda i valnötterna och ruccolan. Skär tunna skivor parmesanost, t ex med en potatisskalare och tillsätt dem.

(Recept från ica.se)

 

Navigering

Snabbvisning

Stäng

Kategorier