Ugnsstekt fjällröding med Sandefjordsås och dillslungad potatis
Ingredienser
- 4 portioner
- 800 gfjällrödingfilé med skinn
- salt, vitpeppar
- olivolja
- Brynt smör- och dillslungad potatis
- 900 gdelikatesspotatis
- 50 gsmör
- 1 mskfärsk dill, finhackad
- Sandefjordsås
- 100 gsmör
- 1 dlcrème fraiche
- 1 dlvispgrädde
- 0,5 citron, finrivet skal + några droppar saft
- salt, svartpeppar
- 1 mskgräslök, finhackad
- Servering
- gräslök och dill, finhackad
Beskrivning
Sätt ugnen på 150 grader. Skölj av skinnet på fisken. Krydda med salt och peppar. Pensla en ugnsform eller en ugnsplåt med olivolja. Lägg filéerna i formen med skinnsidan upp.
Koka potatisen mjuk i saltat vatten. Bryn smöret till potatisen under vispning i en liten kastrull.
Finhacka dillen.
Smält smöret till såsen och gå sedan i med vispgrädde och crème fraiche. Låt småkoka och smaka av med citronskal, citronsaft, salt och peppar. Vänd ned finskuren gräslök precis innan servering.
Sätt in fjällrödingen i ugnen. Låt tillagas ca 10-12 minuter tills skinnet går lätt att dra av. Dra försiktigt bort skinnet från rödingen.
Servering
Lägg upp hela rödingfiléer på tallrikar som fått värmas i ugnen. Häll såsen över fisken och lägg potatis vid sidan om som slungats i brynt smör och dill.
Garnerna med finskuren gräslök och dillvippor.
Receptet är hämtat från Catarina König: www.koket.se
Tid
1 timme