Fiskmedaljer med vitvinsås och dillmarinerad sparris

Ingredienser

  • 4 personer
  • 800 g bergtungafilé eller fiskmedaljer
  • salt och citronpeppar
  • smör
  • Dillmarinerad sparris
  • 250 ggrön sparris
  • 1vitlöksklyfta
  • 0,5citron, saften
  • 0,5 dlolivolja
  • 2 mskdill, finhackad
  • 2 krmsalt
  • 1 krmvitpeppar
  • 1/2 dlmandelspån
  • Vitvinssås
  • 3schalottenlökar
  • 1,5 dlvitt vin, halvtorrt eller torrt
  • 1 tskströsocker
  • 3 dlvispgrädde
  • 3 krmsalt
  • 2 krmvitpeppar
  • 2 dlvästerbottenost

Beskrivning

Börja med sparrisen för den behöver marineras i minst en timme.

Sparris:

Skär sparrisen i mindre bitar och koka dem nätt och jämt mjuka i lättsaltat vatten, ca 5 minuter. Kyl i iskallt vatten.

Finhacka vitlöken. Blanda den i en skål med pressad citron, olja, dill, salt och peppar.

Lägg i sparrisbitarna och låt marinera i cirka 1 timme.

Rosta mandeln gyllenbrun i en stekpanna. Garnera sparrisen med mandel när den ska serveras.

Sätt ugnen på 225 grader.

Sås

Finhacka löken och fräs den i en kastrull med lite smör, men utan att den får färg.

Tillsätt vin och socker. Koka tills hälften av vinet avdunstat.

Häll i grädden och låt sjuda till simmig konsistens, cirka 10 minuter. Smaksätt med salt och peppar.

 

Dela fiskfiléerna på längden. Salta och peppra. Rulla ihop och lägg dem i en välsmord ugnsform.

Använder ni fiskmedaljer: krydda väl och ställ i en ugnsfast form.

Slå på vitvinssåsen och strö över osten.

Gratinera i ugn i cirka 15 minuter.

Servera med tex kokt potatis eller pressad potatis.

Navigering

Snabbvisning

Stäng

Kategorier